De eigenschappen van een vibrator

Naast de vraag ‘welk type vibrator past bij mij’ is er de vraag ‘waar moet ik op letten bij het kopen van een vibrator’. En ook deze vraag verdient wat uitleg. Kies je voor goedkoop? Op batterijen? Waterdicht? Gemaakt van siliconen, rubber, glas of metaal? Een krachtige trilling of wat minder? En hoe weet je dat het speeltje stil is? Wie weet dat deze informatie je wat op weg kan helpen.

1. Batterijen of oplaadbaar?

Seksspeeltjes zijn er met en zonder batterijen (oplaadbaar). Welke het beste past bij jou is persoonlijk. Hier een paar voor- en nadelen ter overweging.

Voor- en nadelen vibrator op batterijen. Ze zijn:

+ Goedkoper in aanschaf.
+ Gebruiksvriendelijker (is de batterij leeg, dan vervang je deze en ga je door).
+ Discreter (je hoeft ze niets ergens op te laden en bang te zijn dat bijv. je kinderen ‘m zien).
+ Wél waterafstotend voor schoonmaak.
– Niet waterdicht.
– Minder milieuvriendelijk.

Voor- en nadelen oplaadbare vibrators. Ze zijn:

+ Stiller.
+ Krachtiger.
+ Goedkoper in gebruik (je hoeft geen batterijen te halen).
+ Werken op stroom (minder belastend voor het milieu dan batterijen).
– Iets minder gebruiksvriendelijk in de zin van leeg=leeg. Ben je bijna op je hoogtepunt en stopt de vibrator ermee, dan kun je niet snel even de batterijen verwisselen.

2. Welke materialen zijn veilig?

Vibrators zijn gemaakt van verschillende materialen. Hier een overzicht van de materialen en de mate van veiligheid voor de gezondheid.

Siliconen

Speeltjes gemaakt van siliconen zijn gemaakt van top kwaliteit en veilig in gebruik. Siliconen als materiaal is zeer flexibel en onberispelijk op het gebied van hygiëne. Het is niet poreus, latex vrij, hypoallergeen, geur- en smaakloos. Kortom: super materiaal met de hoogste veiligheidsgraad. Vaak zijn deze speeltjes wel iets duurder dan rubber of plastic speeltjes.
★★★★★★★★★★ Score: 10/10

Glas

De meeste glazen seksspeeltjes zijn gemaakt van boriumsilicaat glas, ook wel borosilicaatglas genoemd. Het is een hittebestendig glas met een zeer lange levensduur. Het is breuk-vast, goed bestand tegen chemische aantasting, niet poreus, kan goed tegen temperatuurschommelingen en is goed schoon te maken. Ook dit materiaal heeft de hoogste veiligheidsgraad.
★★★★★★★★★★ Score: 10/10

Plastic

Hebben we het over plastic bij seksspeeltjes, dan bedoelen we meestal hard plastic. Positieve aspecten van hard plastic zijn: het is niet poreus, gemakkelijk schoon te maken, is in vele kleuren leverbaar, het kan vibratie goed geleiden en is goedkoop. De veiligheidsscore is echter iets lager dan glas en siliconen.
★★★★★★★★☆☆Score: 8/10

Thermoplastic rubber (TPR)

TPR is lichtgewicht materiaal. Dit type rubber kan een heel subtiel luchtje en/of smaakje hebben. TPR bevat geen latex, maar is wel poreus. Gebruik je seksspeeltjes van TPR dan is ons advies om een condoom te gebruik als jij en je partner het speeltje delen. De veiligheidsscore ligt lager dan die bij plastic
★★★★★☆☆☆☆☆Score: 5/10

PVC

PVC is een zacht, rubberachtig materiaal en wordt vaak gemaakt van PVC of Polyurethaan in combinatie met een aantal andere chemische stoffen. Er is geen standaard lijst van stoffen en materialen vastgelegd voor PVC, vandaar dat het materiaal wat discutabel is. De nieuwe versies van PVC maken geen gebruik van omstreden stoffen en zijn daarom wél veilig voor gebruik als seksspeeltjes. Let dus goed op welk type PVC is gebruikt voor je speeltje. De veiligheidsscore is laag.
★★☆☆☆☆☆☆☆☆Score: 2/10

Skin Like

Dit plastic is gemaakt om de look en feel van het menselijk lichaam na te bootsen. Het moet aanvoelen als een echte huid of echt vlees. Het grote nadeel van dit materiaal is dat het vaak poreus en zacht is. Het is moeilijk schoon te maken ook hiervoor geldt het advies: gebruik een condoom als je je speeltje deelt! De veiligheidsscore is laag.
★★☆☆☆☆☆☆☆☆Score: 2/10

3. Mate van trilling: krachtig of zacht?

De huidige generatie vibrators hebben verschillende vibratie standen waaruit je kunt kiezen. Stem de mate van vibratie af op wat jij prettig vindt. Dit is echt heel persoonlijk. De kwalitatief betere vibrators hebben vaak ook nog een variant op het type vibratie, namelijk: trillen, pulseren, ronddraaien, golvende of stotende beweging, et cetera.

Bij een vibrator is de mate van trilling vaak wat minder belangrijk, maar maakt vooral het type vibratie een verschil. Bij een stimulator (uitwendig gebruik) is de mate van trilling wél heel belangrijk. Let hier goed op. Ons advies: kies liever voor een oplaadbaar (vaak krachtiger) en iets duurder model voor het beste resultaat. Een goede alleskunner is de massager.

Dit apparaat heeft eigenlijk 3 functies:

  • Helpt uitstekend bij spierpijn
  • Ideaal bij een ontspannende massage
  • Krachtige vibrator/stimulator

4. Een hoop herrie? Liever niet!

Koop je een vibrator dan wil je natuurlijk wel dat deze zo min mogelijk herrie maakt. Niemand zit te wachten op een zwaar gebrom of zoemend geluid. Helaas is geen enkel vibrator of stimulator compleet stil. Je hoort altijd wel iets. Toch is er een groot verschil tussen de verschillende vibrators.

Hoe weet je dat een vibrator stil is? Check de indicatie van het aantal decibel bij de specificaties van een product. Staat er < 50dB op de verpakking dan bedoelt de fabrikant dat het speeltje fluisterstil is. Bij alles daarboven kun je meer geluid verwachten.

 

5. Waterdicht? Heerlijk voor in bad of onder de douche!

Lekker ontspannen in bad, heerlijk genieten en jezelf verwennen. Maar helaas … je moet je vingers gebruiken want je Tarzan kan niet tegen water! Die tijd is écht voorbij. Bijna iedere merk heeft wel een waterdichte vibrator in het assortiment voor gebruik in bad of onder de douche.

Kies je voor een waterdichte vibrator? Hier een paar tips:

  • Gebruik een glijmiddel op siliconen basis bij dit speeltje (behalve als het speeltje van siliconen is gemaakt) in plaats van een glijmiddel op waterbasis. In bad of onder de douche verdwijnt het glijmiddel op waterbasis direct en maakt het gebruik van je vibrator wat minder prettig.
  • Sluit de vibrator goed voordat je in bad of onder de douche stapt. Niet goed dicht? Dan is het zo voorbij met je pleziertjes …
  • Dompel je je vibrator onder in bad wees er dan op voorbereid dat het speeltje onder water veel meer lawaai maakt dan daarboven. En zit je in bad dan weerkaatst het geluid ook nog eens extra.
  • Gebruik de vibrator onder de douche, dan heb je minder last van het lawaai.

6. Welk formaat kies je?

Size does matter! Ook bij de keuze voor een goede vibrator. En een foutje is snel gemaakt. Check daarom altijd goed het formaat bij de productspecificaties, zeker als je kiest voor online bestellen. Staat de maat online niet vermeld, dan is ons advies: niet kopen.

Koop je voor het eerst een vibrator? Dan is een buitendiameter van 2,5 – 3,5 cm waarschijnlijk prima voor je. Ben je een fervent gebruiker? Dan kun je een maatje meer hebben.

Gebruik hiervoor de filters links in het menu. Bij buitendiameter heb je deze keuze uit kleiner dan 1,5 cm, 1,5-2 cm, 2-2,5 cm,2,5-3 cm, 3-4 cm, 4-5 cm en meer dan 5 cm.  Ook de lengte van de vibrator is van belang. Je kunt bij ‘schachtlengte’ kiezen uit minder dan 10 cm, 10-15 cm, 15-20 cm, 20-25 cm, 25-30 cm en meer dan 30 cm.

7. Goedkope vibrator of een iets duurdere variant?

Als je voor de allereerste keer een seksspeeltje koopt, is het misschien verstandig niet gelijk voor de hoofdprijs te gaan. Je weet namelijk nog helemaal niet of je het wel/niet lekker vindt. En als je er niet gelukkig van wordt, dan is het jammer van je geld. Dus voorkom een financiële aderlating en start gewoon met een betaalbaar speeltjes. Gebruik anders het prijsfilter in het menu links. Je kunt vibrators voor minder dan 20,- euro selecteren of vibrators van meer dan 100,- euro en alles ertussenin.

Let bij de goedkopere versies wel op kwaliteit, zoals het materiaal en de werking. Koop je een té goedkoop speeltje dan loop je het risico dat het je niet geeft wat je ervan mag verwachten en loop je eventuele gezondheidsrisico’s. En dat wil je niet! Wat zijn die eventuele risico’s dan? De nadelen van een goedkope vibrator kan zijn:

  • Maakt veel lawaai
  • Je voelt niet veel
  • Gaat (soms) snel kapot
  • Kan giftige weekmakers bevatten

Wat is een goede goedkope vibrator?

Er zijn al goede vibrators verkrijgbaar voor minder dan 20 euro. Interesse? Gebruik het prijsfilter in het menu links (klik op <€20) en je ziet alle goedkope vibrators verschijnen.

 

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Kom jij ons ook volgen?